Ben Engel

@benno actief 2 maanden, 2 weken geleden

7Heuvelenloop

21 november 2017 in Evenement

7Heuvelenloop

Gisteren was het dan zover en ging ik naar Nijmegen om deel te nemen aan de 7Heuvelenloop. Maar vooraf zondagmorgen vroeg op gestaan en begonnen met het standaard ontbijt 3 bruine boterhammen. Aangezien ik tijd genoeg had voor ik in Nijmegen moest zijn (want 13.30 zou de start zijn) heb ik nog even met Kyla en Hexe een korte ochtendwandeling gelopen. Het was eigenlijk best relaxt om dit vooraf aan de 7H te doen.

Voorbereiding

Ik had alles klaar gelegd wat ik deze dag zou aantrekken en werd een 7/8broek, shirt met lange mouwen en een haarband. Dit laatste is bedoelt om het zweet op te vangen zodat dit niet in mijn ogen loopt. Rond een uur of 10.00 uur heb ik een pasta maaltijd genuttigd (en niet teveel) om niet met een lege maag aan de start te staan. Het startnummer had ik vooraf op het shirt bevestigd met de bibits en mijn sportkleding aangetrokken.

Vertrek naar de 7H-Loop

Wij zijn om 10.30 uur vertrokken (Ati heeft mijn gebracht en gehaald) en zijn wij richting Nijmegen gereden. Halverwege net voorbij Ressen is er een transferium waar de bussen van Breng Breng de lopers naar Nijmegen rijden. Ik moet zeggen dat dit erg handig is want Ati heeft mij er uitgezet en is teruggereden naar huis. Ze kon zo mooi met de honden gaan wandelen op Bussloo en rond 16.00 uur zou ze mij weer ophalen op het Keizer Karelplein. En op het transferium ben ik de 1ste bus die er stond ingestapt en deze vertrok vrij snel richting Nijmegen. Daar aangekomen moest ik nog een stukje lopen want wij werden er eerder uitgezet (andere plaats dan vorig jaar) en dit was ongeveer 15minuten lopen. De mede lopers die in de bus zaten waren ook verbaasd over de plek waar wij gedropt werden. Maar aangekomen op het Keizer Karelplein gelijk mijn startvak gaan op zoeken. En net als vorig jaar was het weer het paarse vak waar ik moest  zijn voor mijn start. Achteraf (weet ik voor de volgende keer) was ik veel te vroeg aanwezig. Dit betekende dat ik de tijd moest zien te doden, maar hoe doe je dat dan. Gelukkig was er een cafetaria open en de eigenaar begon een praatje met mij en nadat ik er even had rondgelopen vroeg hij mij of ik het koud had. Ik mocht van hem wel binnen zitten en dat was prettig kan ik je zeggen. Want het was best koud als je stilstaat en het ook soms ook nog licht regende en de zon weg was.

Lopen naar de start

Wat ik vreemd vond is dat er rond 13.15 uur vlak voor het vertrek naar de start er nog auto’s reden en veel lopers voor de andere vakken er ook nog rond liepen. Dit kwam erg rommelig over, maar al met al ging het toch allemaal goed. Op het punt waar ik stond met de andere lopers mochten wij dan uiteindelijk richting de start lopen en daar aangekomen was het wachten. Het werd uiteindelijk 14.00 uur voordat wij echt weg mochten. Al met al heb ik dus vanaf 11.30 tot 14.00 uur er rondgelopen en dit gaat mij de volgende keer niet meer gebeuren dat mag duidelijk zijn. Nu was de cafetaria een uitkomst en heb ik mazzel gehad dat ik binnen mocht zitten en ben de eigenaar erg dankbaar hiervoor. Ik heb er nog snel even een banaantje genuttigd dat ik had meegenomen.

De start 14.00 uur (later dan gepland)

Eindelijk was het dan zover en werd er om 14.00 uur gestart en liep ik met de andere lopers naar het startpunt. Ik had mijn Garmin Fenix3 aangezet maar deze pakte in eerste  instantie geen GPS (vreemd). Gelukkig staat mijn workout op 2 plaatsen op het horloge nl onder training en workouts. Dus besloten om de training te stoppen en heb hem verwijderd en via de workout weer geactiveerd. Gelukkig pakte hij nu wel direct de GPS en stond alles klaar voor de start en lopend over de tijdregistratie heb ik hem aangezet.

Mijn eigen tempo gaan lopen

Vanaf de start ging het al vrij snel goed met het tempo dat ik liep en had geen moeite deze keer met de 1ste heuvel. Ik kan mij herinneren van vorig jaar dat ik vrij snel opgebrand was. Dit keer toch beter voorbereid denk ik heb ik de heuvels gelopen met kleinere passen en dat ging perfect. De tijd die ik tijdens de klim langzamer liep heb ik weer ingehaald daar waar het op de route naar beneden liep. Wat ik prettig vond was dat ik geen vermoeidheid voelde tijdens de loop en de hele loop in een mooie tempo kon doorlopen. Het was zelfs dat ik op de laatste 5 kilometer nog energie overhad en afwisselt het tempo heb versneld. Dan ben je aan de laatste 150 meter zie je finish en denk je yes dit gaat helemaal goed gekomen. En dat blijkt wel want deze keer heb ik een mooie PR gelopen vergeleken met de 7H-loop 2016 eindtijd 1:42:31 was de netto eindtijd (kreeg ik via een Chipmail op mijn iPhone binnen)  1:35:26 geworden en zeg pff netjes. Ik geloofde het eerst niet en dacht heb ik wel goed gekeken, maar het klopte dus wel degelijk.

Heuveltrainingen

De heuveltrainingen in de Eifel en de Holterberg in Holten werpen duidelijk hun vruchten af dat is wel gebleken. Het is echt wel iets wat ik blijf doen de heuvel trainingen  en heb zekert in de Eifel genoeg mogelijkheden om dit toe doen.

Medaille in ontvangst genomen

Nadat ik over de finish was ben ik gelijk doorgelopen naar het gebouw De Vereniging bij het keizer Karelplein waar mijn vrouw mijn weer zou oppakken. En op de weg daar naartoe stonden ze de medailles uit te reiken en heb ik hem in ontvangst genomen. Gelijk Ati gebeld en gezegd dat ik eraan kom en door haar opgepakt op het Keizer Karelplein. Het was even goed opletten voor ons want ze moest even stoppen op het plein waar ik als de wieden weerga in de auto ben gestapt. Vandaar konden wij direct de afslag naar Arnhem nemen en zijn huiswaarts gereden.

Thuis komen direct douchen om warm te worden

Ik had het door het wachten best koud gekregen dus onderweg maar een warme pleet gepakt en als extra om mij heen geslagen. Thuis gekomen direct alles uitgetrokken en onder de warme douche gaan staan langer dit keer dan te doen gebruikelijk voor mij. En aangezien het een geslaagde dag is geworden ons getrakteerd op en winter en ik een biertje vond dat het wel verdient was. En ik was natuurlijk weer super blij dat Ati mij gesupport heeft door het brengen en ophalen wat elke keer weer prettig is.

 

Nog steeds geen loopmaatjes aan na lichte blessure

11 januari 2016 in Loopmaatje vertelt

Zondag 3 januari 2016 mijn 1ste run gelopen en het weer was goed om te lopen . Tijdens de run kwam ik mijn trainer tegen die dus ook zijn training aan het lopen was. Even een korte groet want hij wilde graag door gaan met zijn run en begrijpelijk. Na een mooie run en tevreden gevoel gebeurde het onfortuinlijke ongelukje later op de dag. Ik kwam achter mijn computer vandaag en in de draai mijn linker voet gestoten tegen een  bijzettafeltjes. En dat kwam hard aan want het was een ijzeren poot.  Gevolg een dikke pijnlijke teen en lichtelijke blauwe plek. Dom dom niet direct behandeld met een coolpack en moet nu op de blaren zitten. En het begint te kribbelen want mijn training voor de Marathon staat al in de startblokken die begint op 15 januari 2016. Afgelopen vrijdag was het te mooi weer en nog vrij en mij toch laten verleiden  om een kort rondje te gaan lopen van 30minuten en eigenlijk ging dat best redelijk. Maar de pijn is niet weg al is het geen heftige pijn meer. Nu toch maar rust nemen en goed herstellen. Best  wel balen dat zo’n onbenullig ongelukje thuis tot gevolg heeft dat je even uit de running bent. Maar al met al ga ik er vanuit dat ik voor de 15de januari 2016 weer hersteld ben en aan mijn 1ste Marathon training  kan beginnen. En een mooie opstap naar een echte Marathon is 2 februari 2016 mijn 1ste wedstrijd de 10EM Midwinter Marathon in Apeldoorn. En weer een les geleerd dat je direct actie moet ondernemen bij een blessure en niet afwachten. Ik zeg hopelijk tot snel weer onderweg met mijn loopmaatjes aan.

 

 

 

 

 

 

Halve Marathon Hoge Veluwe 11-10-2015

11 oktober 2015 in Evenement

Vanochtend eerst rustig ontbeten en daarna heeft mijn vrouw mij naar de Hoge Veluwe gereden, geholpen met het nummer vastzetten op het shirt en is ze weer huiswaarts gegaan om mij vervolgens om 15.20weer op te pakken. Ik ben  voor de start wat ingelopen en om 13.10 uur klink dan eindelijk het startschot voor de HM. En ik ben rustig van start gegaan met een gemiddeld tijd wat ik heb aangehouden van ongeveer 6:20min/km. En veel lopers liepen al snel na de start aan mij voorbij, maar heb mijn ingehouden en mijn eigen tempo vastgehouden, Er was een loopster die met een bord vastgezet op de rugzak liep waarop een tijd stond van 2:15.00 uur. Ik was haar na 5 km kwijt want ze had een hoger tempo en dacht dit haal ik nooit deze tijd. Maar gaande weg de run kwam ik weer lopers tegen die mij in het begin van de run voorbij waren gelopen. Mijn tijd was ook gaande weg de run wat sneller 5:50min/km en erg wisselend 6:02min/km. Maar wat ik leuk vond is dat ik lopers weer heb ingehaald en lekker in mijn eigen tempo kon door lopen. Op ongeveer 6 km voor de eindstreep kwam ik de loopster weer achterop en heb haar gevraagd of ze nog steeds op het schema van 2:15:00 zat en dat werd door haar bevestigd. En wij hebben kort even wat uitgewisseld en ben ik de laatste km’s met haar opgelopen en dat ging goed. Op 4 km voor het einde dacht ik zal ik het dan toch voor elkaar krijgen om vandaag 2:15:00 te lopen en ja het is gelukt. Ik zag de tijd op het scorebord staan 2:13:51 en dacht hoe doe ik dit maar kan niet anders zeggen dat ik natuurlijk dik tevreden ben en trots want het is wel mijn 1ste HM die ik gelopen heb en volbracht. Ook de tijd is duidelijk verbeterd (tijd eraf geknibbeld) want met mijn HM trainingen liep ik een tijd van 2:20:21 en al eerder een van 2:33: dus ook dat is een mooie prestatie al zeg ik het zelf. De loopster met het bord heb ik aan het eind nog bedankt dat ik het laatst gedeelte met haar heb opgelopen want dat was wel een stimulans voor mij. Dit smaakt naar meer en zeg fijne zondag nog. Ik ga nu nagenieten van deze mooie HM.?

Bridge to Bridge Arnhem 6EM en Geslaagd

13 september 2015 in Evenement

Vandaag was het zover de Bridge to Bridge in Arnhem en ik ging voor de 6EM die starte om 13.45 uur en had de dus tijd aan mijzelf  om er rustig ernaar uit te kijken. Ik had mijn voorgenomen deze 6EM onder de 60 minuten te lopen. Maar eerst begonnen met een ontbijtje en later op de ochtend nog maar meer calorieën tot mij genomen. Samen met mijn vrouw om 12.30 vertrokken naar Arnhem. Daar aangekomen op de markt het Vak 1 opgezocht waarin ik was ingedeeld maar zag al snel dat ik dit niet moest doen want was echt voor de snellere lopers. (had ik niet opgegeven?) Dus besloot ik maar achteraan  te sluiten om de snelle lopers niet in de weg te zitten. Na weer een leuke warming up door een enthousiaste coach klonk dan om 13.45 uur het startschot en heb ik mijn Garmin F620 aangezet. Ik ben rustig  met de massa mee gegaan want ruimte kun je wel vergeten bij de start. Maar goed na het startpunt gepasseerd, kon ik weer mijn eigen tempo gaan bepalen en nu wel gelet op mijn tempo en tijd en zat direct al snel op 5:55min/km en dacht gas terug nemen dit gaat te hard voor het eerste begin en gaan lopen op 6:10-6:15min/km en dit een aardig tijdje volgehouden. Op nog 7 km dacht ik als ik onder de 60 minuten wil lopen moet ik het tempo wel opschroeven en heb ik dit rustig opgebouwd door afwisselend 6:00-6:05 te lopen en geleidelijk weer 5:55 en zelf soms 5:35. Toch leek het er even op dat ik het niet zou redden en liep de tijd weer omhoog, maar kon mij gelukkig optrekken aan een aantal loopmaatjes die een mooi tempo hadden voor mij en zag dat ik toch weer gemiddeld 5:55min/km liep. Het laatste stukje bij het bord nog 3km werd het weer even lastig, maar dan ben je weer op John Frost Brug het laatste  stukje van 3 km tot de finish en pers je de laatste  tempo’s eruit en dat ging best lekker al had ik niet meer het idee dat ik het zou halen om onder de 60minuten te lopen. Maar gelukkig ik zag bij aankomst van de finish de tijd op het scorebord en kon een glimlach niet onderdrukken want ik heb het gered 00:58:47. Het was  een geslaagde dag en geniet nu nog even na van het resultaat. Ook hier weer een pluim voor de organisatie van de Bridge to Bridge want net als vorig jaar  weer puik georganiseerd. Volgend jaar ben ik er weer bij.

Halve Marathon geen succes

23 augustus 2015 in Evenement

Vandaag op tijd opgestaan en mij voorbereid op de HM in Losser,maar eerst een rustig ontbijtje genomen en Ati uitgezwaaid. Ze had namelijk de Kika wandeling met de labrador vereniging in Maarssen. Zelf ben ik rond 9.30 naar Losser gereden en daar aangekomen heb ik mijn startnummer opgehaald. Er wordt gewerkt zonder moderne tijdmeting, want alles wordt handmatig gedaan werd mij verteld op mijn vraag hierover. Het is kleinschalig en dat heeft dan wel weer iets. Maar goed de HM hoe verliep deze voor mij. Wel nu om 11.50 vertrokken wij en na 15 minuten merkte ik al dit gaat niet goed en liep al snel boven de 7.00min/km. Ook was ik niet vooruit te branden en heb er geen verklaring voor. Na ik denk zo’n bijna 6 km weer terug bij het startpunt want het waren korte rondjes van 1x 1,5km  dacht  ik en 4 x 5 km heb ik besloten om te stoppen. Ik merkte dat ik mijzelf stuk zou lopen wanneer ik door zou gaan met deze HM en heb goed geluisterd naar mijn lijf. Jammer maar ook dit moet je een keer ervaren denk ik dan en er is geen man overboord. De volgende is de HM op de Hoge Veluwe en ga nu maar door met de training hiervoor. Ik zeg een fijne zondag.

De training voor de HM de Hoge Veluwe Loop komt steeds dichterbij

7 augustus 2015 in Blogs

Al een tijdje volg ik het schema om een HM te gaan lopen en zoals het er nu naar uit ziet gaat mij dit lukken. Ook vanmorgen stond er weer een training  van 02:20.00 op het programma. Ik had mij zelf beloofd om vroeg te gaan lopen rond 0.6.00 uur, maar dat werd een uurtje later. Eerst maar een rustig muesli ontbijtje genomen en mij omgekleed voor de run. Vanuit thuis weer richting de Schipbeek Deventer Colmschate gelopen en begonnen in een rustig tempo. En de temperatuur was perfect op dit vroege tijdstip. Om een keer verandering aan te brengen in de vaste route ben ik doorgelopen naar de Holterweg en daar aangekomen rechtsaf terug via de Holterweg naar Colmschate. Het voelde goed en had er bijna 1 uur opzitten. Ook geen gevoel van vermoeidheid en ik bleef in een mooi constant tempo lopen. Het laatste deel langs de Deventer IJsbaan en weer de weg over naar de Siemelinksweg terug naar de Schipbeek. En daar een half rondje gelopen weer terug naar de Siemlinkseweg en nog steeds ging het voortvarend en zat ik  in een heerlijke flow. Het laatste deel in de wijk gelopen en de training mooi afgesloten. Ik vond het belangrijk om de run uit te lopen zonder dat ik moest stoppen en dat is gelukt. Tempo/snelheid was niet zo relevant. Maar aangezien ik nu voor de 2de keer (de vorige is wel gelukt) bijna een HM heb gelopen geeft dit een positieve boots en gaat de HM zeker lukken. Vandaag was het 20,6 km en gemiddelde tijd 6:48 min/km.  Ik zeg fijn weekend allemaal.

 

Testloop Halve Marathon

24 juli 2015 in Blogs

Ik had bedacht na al de traininingen voor de HM en de mislukte HM training van 21 mei 2015 er vandaag maar eens voor te gaan lopen. Het schema van Garmin aangepast en de Longrun verwijderd en de HM ingevoerd. Na een rustig ochtend met  ontbijtje de loopmaatjes aangetrokken en begonnen aan de HM training. Het ging best in een mooi strak tempo langs de Schipbeek en terug via stukje 5Hoek en Colmschate in Deventer. En ik heb wederom bewust niet naar mijn tempo gekeken, maar gewoon rustig mijn run uitgelopen. Het enige waar ik opgelet heb is de zone waarin ik liep en dat was best netjes van 3,9 tot 4.01 dus vrij constant en duidelijk een verbetering. De HM gelopen in de tijd 2:29:33. Het is prettig dat je de melding krijgt dat het herstel goed is en ook in de gewenst zone zit. Dat ik een gemiddelde tijd 7:06 min/km (niet super snel) heb gelopen zit de 1ste test voor mij erop van de HM en geeft de burger moed. Nu rustig door trainen en klaar stomen voor 11 oktober 2015 de Hoge Veluwe HM. Tussendoor nog even de 15km Bussloo Loop 20-09-2015. Ik zeg fijn weekend.:D:P

Vroege ochtend training longrun

18 juli 2015 in Blogs

Vanmorgen om 0.5.30 begonnen met een müsli ontbijtje en 0.6.00 uur de deur uitgegaan en aan mijn training een longrun begonnen. En ik heb weer genoten van de stilte langs de Schipbeek. Lekker rustig muziekje opgezet van Peter Gabriel Back to Front want ik moet geen te heftige muziek op de vroege ochtend. Ik heb niet op de tijd gelet dit keer alleen in welke zone en dat was continu Zone 3. En een mooie afstand van 16,58 km gelopen dus niet verkeerd zo vroeg op de dag. Na de training zag ik al snel dat de gemiddelde tijd 6.57min/km was dus niet echt snel. Maar wat ik wel wilde was de hele run uitlopen zonder een pauze te hoeven nemen en dat is gelukt. Ik zeg fijn weekend allemaal.

5Hoekloop Deventer 14-06-2015

14 juni 2015 in Evenement

Vanmorgen in alle rust opgestaan en zelfs geen spanningen of nerveus gevoel gehad en daar was ik wel blij mee. Eerst een rustig ontbijtje genomen en Ati heeft mij om 10.20 naar de 5Hoek gebracht en vlakbij het evenement eruit gezet want je mocht met de auto er niet in rijden (logisch lijkt mij) En aangekomen op het terrein nog een paar mensen gesproken van de ABS loopgroep Bathmen waarmee ik in de 5Hoek elke donderdagavond mijn trainingen loop. Om 12.00 uur konden wij vertrekken en heb ik mijn Garmin F620 aangezet en ben ik in een rustig tempo aan de 10km begonnen. Het waren 2 rondjes want het rondje was  5km dus terug bij de start aan het 2de rondje begonnen en dat ging goed. Ik merkte dat ik best wel een mooi tempo had en dat blijkt ook wel want bij de finish aangekomen de run opgeslagen en blijkt dat ik een gem.tempo heb gelopen van 5:54min/km en dat is toch wel een mooie Pr voor mij. Want normaal zit ik op 6:15 of hoger dus dat is dan weer mooi meegenomen.

Halve Marathon Training met vallen en opstaan

21 mei 2015 in Blogs

Vanmorgen aan mijn laatste training begonnen de HM van het 16 weken schema en de Halve Marathon gaan lopen op de Oleftalsperre. Het ging best goed en bewust in een rustig tempo gestart. Ik dacht na een 9 km dit gaat lekker en kan nu wel mijn tempo iets versnellen. Maar het mocht blijkbaar niet want ik ging onderuit en kwam met de rechtkant van het hoofd op de keiharde steentjes terecht. Bloeden als een runt en deels kapotte bril maar opgestaan en met wc papier wat ik bij mij had het bloeden gestelpt. Ik heb even alle verwensingen geuit wat op dat moment bij mij op kwam. Gestopt met de training en rustig teruggewandeld naar het startpunt. Onderweg terug nog een Nederlands stel tegen gekomen en mocht van hun het water wat ze bij zich hadden gebruiken om mijn handen die onder het bloed zaten schoon te maken. Dat wordt dus een nieuwe poging, maar nu eerst even de hoofdwond tot rust laten komen en laten genezen. Het gaat verder goed met mij en geen last van kneuzingen dus dat zit wel goed gelukkig. Mijn bril viel mee en Ati heeft het gelijmt glas er weer in gedaan en zie alles weer helder. En anders heb ik nog de reserve bril die ik heb kunnen gebruiken. Ik heb de run tot zover ik gelopen had wel opgeslagen. Ik zeg fijne avond.