De Medio Maratón Valencia

De Medio Maratón Valencia

Even wat anders

Begin dit jaar heb ik weken, maanden met mijn loopmaatjes van Scopias atletiek intensief getraind voor de marathon van Maastricht over de Via Belgica (44 km). Maar na die 6 juni wordt het plots heel rustig en dreig je in een gat te vallen. Daarom maar meteen een nieuw loopdoel gesteld: de Medio Maratón in Valencia.

Met 8 mensen, waarvan 7 lopers, boeken we een vliegreis naar Valencia.

Blessureleed

Naarmate de weken vorderen, komen ook de blessures. Bij enkele lijken deze hun oorzaak te vinden in de zware trainingsperiode en de marathon van Maastricht, die ook nog eens 2 km te lang was en aardig wat hoogtemeters telde. Maar niets weerhoudt ons ervan rustig door te trainen, het is nu immers maar een halve en het gaat ons in eerste instantie om het plezier. We zijn immers gezellige hardlopers ?.

Echter 6 weken voor datum ga ik door mijn rug en ziet het er even niet goed uit. Maar ik weet toch door te trainen, zelfs op advies van mijn fysiotherapeut. In aangepast tempo en korte afstanden lukt dat aardig. Ook mijn andere loopmaatjes weten met aangepast programma hun blessures goed onder controle te houden.

Inlopen op de 5K

Zaterdagmorgen lopen we rustig 6 km over de gloednieuwe 5 km lange sintelbaan in de Turia. Heel bijzonder, midden in de stad door de natuur. En we zijn daar niet de enige. Vele lopers uit alle landen bereiden zich daar voor op de volgende dag. Een grote lopersfamilie.

Zondag 18 oktober

In alle vroegte staan we op en nemen om 8 uur de metro richting startgebied. Het voelt al aardig warm aan.

Aangekomen in het startgebied bereiden we ons voor. Nog even naar het toilet. Maar er zijn welgeteld 24 toiletten voor 12500 lopers. De rijen zijn lang, tellen honderden mensen. Dus we besluiten uiteindelijk om de toiletten in het finishgebied te nemen. Daar lijkt de rij een stuk korter, maar als we bijna aan de beurt zijn, horen we op enkele honderden meters afstand het startschot.

Och het zal zo’n vaart niet lopen; bij de Venloop duurt het dan nog 20 minuten voordat je de start bereikt.

We lopen om tien over negen richting de start.

Achter de bezemwagen

In de verte zie ik de bezemwagen door de start rijden. De mensen aan de kant dringen zich langzaam de straten op. Geen lopers meer te zien. Ik ga steeds harder lopen. De gedachte dat ik niet meer kan starten of het parcours niet ken, de weg niet weet, maakt me onrustig. Uiteindelijk ga ik de start over. Een enkele fotograaf springt voor me om nog een actiefoto te nemen. Een halve km na de start weet ik de bezemwagen in te halen en na ruim een km bereik ik de staart van de horde lopers.

Ik blijf even achter deze lopers hangen om uit te rusten. Dan pak ik mijn eigen tempo weer op en haal vanaf dat moment alleen maar renners in. Langs de kant hoor ik steeds maar roepen ANIMA! wat Spaans is voor kom op! Go!

Steeds warmer

De temperatuur loopt op, richting de 30 graden. Gelukkig staan om de 5 km brandweermannen klaar om mijn gloeiende hoofd en lichaam te blussen.

Drie keer passeren we een zelfde stuk allée waar steeds de Chariots of Fire luid klinken. KIPPENVEL!!  Ik genoot zo dat ik alle pijn, warmte en moeheid vergat en door deze muziek honderden meters over het parcours opgezweept werd.

De laatste 2 km zijn, zoals gebruikelijk, de zwaarste. Maar met het zwaarder worden van mijn benen, neemt het ANIMA-geroep toe en word ik door het overweldigende, temperamentvolle Spaanse publiek naar de finish gedragen. 2:13 ga ik over de finish. Mijn netto tijd: 2:05:09. Geen PR maar wel super genoten van deze loop.

Met zijn vijven besluiten we vanaf de finish in de zee af te koelen. Een mooie afsluiting van een bijzonder professionele run.

Medio Maratón Valencia, een aanrader !

In 2016 willen we weer een loopreis in het najaar doen. ¿Wie van jullie heeft leuke suggesties?

 

Geschreven door vera

1 reactie

  1. Marteijn Mout - 25 oktober 2015, 08:46

    Wat een mooie ervaring moet dat toch zijn daar in Valencia. Maar prima tijd met zo’n temperatuur en gelukkig dat jullie nog konden aanhaken 🙂

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.