Rubriek ‘loopmaatje vertelt’: René van den Pol

Rubriek ‘loopmaatje vertelt’: René van den Pol

Geregeld zetten we een loopmaatje op het podium en stellen we een aantal vragen 🙂 We zijn namelijk benieuwd wat de reden is geweest om te gaan hardlopen, welke doel is gesteld etc.

Hieronder vind je het interview met René van den Pol (@Ren9Rene)

Waarom ben je met hardlopen begonnen?

In 2010 kwam een man bij de dokter… Ik had allerlei klachten, overgewicht, kortademig, snurken etc. Ik kreeg een body-scan en daarbij was de uitslag hoofdzakelijk roodgekleurd. De keuze was medicijnen of sporten. Als oud-wedstrijdschaatser was ik sporten en discipline wel gewend. Ik had het alleen flink verwaarloosd. Lopen was echter uit den boze bij schaatsen, je zou dan verkeerde spieren gebruiken. Nu was het mijn kans. Ik ben naar de winkel gegaan en heb een paar goede loopschoenen gehaald en ben in het bos begonnen. (goede demping) Ik ben er nooit meer weggegaan (-: Sinds anderhalf jaar loop ik met een app en de iphone in mijn hand. Handig als je wat moois tegenkomt onderweg en dat is meestal wel het geval. Kan ik dan leuk op Twitter zetten. O ja, het snurken is afgelopen.

Hoeveel kilometers loop je gemiddeld per week?

Ik loop gemiddeld 30 kilometer per week.

Welke hardloopdoel(en) heb je?

Lopen op tijd heb ik losgelaten. Ik probeer nu naar mijn lichaam te luisteren. Meestal kan ik na 100 meter warmlopen wel aanvoelen hoe de loop gaat worden. De ene keer is het werken, de andere keer gaat het wat soepeler en dan is er natuurlijk ook het gouden moment. Je kunt dan lopen en blijven lopen, de ultieme beloning! Ik zou graag een totaal van 2500 km willen lopen en dit dan virtueel op de kaart van Europa afzetten. Zo zie ik nu dat ik tot Oslo ben gekomen en op weg ben naar Trondheim. Zal ik de Nordkapp halen?.

Wat zijn je positieve ervaringen met hardlopen?

Enorm goed voor lichaam en geest. Omdat ik in het onderwijs werk, heb je het wel eens druk. Na een loop door de bossen knap ik goed op en ben dan weer in staat om helder te denken of beslissingen te nemen. Na het lopen kom ik altijd met een glimlach terug. Het maakt mij ook niet uit wat voor weer het is, ik ga. Negenennegentig keer lopen is niet genoeg, ook de honderdste keer moet je gaan.

En wat zijn minder leuke ervaringen?

In het verleden een zweepslag gehad in m’n rechterkuit. Zo’n blessure zorgt ervoor dat je niet meer kunt lopen. Daar werd ik goed sacherijnig van. Uiteindelijk is alles weer goed gekomen. Maar je wilt zo graag dan. Ik heb hiervan geleerd dat je mild moet zijn voor jezelf. Met forceren kom je niet van een blessure af. Geen grotere overwinning dan blessurevrij weer terugkomen.

Loop je het liefst ‘s morgens, ‘s middags of ‘s avonds? En waar loop je het liefst? Op de weg, in het bos, over heuvels, op het strand of anders.

‘s Morgens en ik loop ik het liefst in het bos.

Wat is je favoriete trainingsrondje? (Afstand en locatie)

12 km Buurserzand, Haaksbergen.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Een heuvelloop op een schiereiland in Denemarken.

Heb je nog een leuke hardloopanekdote?

Omdat ik veel op bospaden loop is er een haat/liefde verhouding ontstaan met de mountainbikers. Laatst kwam ik bij een wildrooster met een klaphek. Een mountainbiker die mij zag aankomen hield het hek voor mij open en riep: “Valt wel mee hè, die mountainbikers?” haha

We bedanken René voor het interview, mooi resultaat en jouw tweets zijn altijd heerlijk positief met daarbij prachtige foto’s!

image1 (2) image1 (3) image1 (4)

Geschreven door Marteijn Mout

1 reactie

  1. annekevisser - 17 november 2015, 17:57

    Mooi verhaal. Ik hoop dat ook wat vaker te doen (niet op tijd rennen). Ik geniet altijd van je foto’s op twitter! Groet, Anneke

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.